«Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ θα στοιχίσει η πλατεία Ευτέρπης στους Μαρουσιώτες»

«Για τον υπόγειο χώρο στάθμευσης στην πλατεία Ευτέρπης (μπροστά από τον ΗΣΑΠ), έχει υπάρξει πληθώρα δημοσιεύσεων στα τοπικά μέσα μαζικής επικοινωνίας. Έμποροι και κάτοικοι της πόλης, εύλογα αναρωτιούνται πότε θα ολοκληρωθεί και πόσο θα στοιχήσει τελικά στους Μαρουσιώτες η κατασκευή του έργου. Ενός έργου που ενώ στην αρχική μελέτη υπήρχε πρόβλεψη για την διαμόρφωση της πλατείας με παράλληλη κατασκευή αναψυκτήριου 15 τ.μ., από τις αρχές του καλοκαιριού η διοίκηση Πατούλη, μεθόδευσε την αλλαγή τους, ώστε να εξασφαλίσει  την κατασκευή αναψυκτήριου 50 τ.μ. μεγαλύτερο, δηλαδή συνολικά 65 τ.μ.

ώς όμως η διαφορά των 50 τ.μ. ήταν εις βάρος των κοινόχρηστων χώρων της πλατείας, η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου με την υπ΄αριθμ. 259 απόφασή του στις 26.06.2018 προχώρησε στην τροποποίηση του σχεδίου παρακείμενης ιδιοκτησίας του δήμου, δημιουργώντας δύο πεζόδρομους, αντίστοιχου εμβαδού, όπως ήταν υποχρεωμένη από  την κείμενη νομοθεσία. Να επισημάνουμε πως οι συγκεκριμένοι πεζόδρομοι δεν χρησιμεύουν, αφού ο χώρος έτσι κι αλλιώς είναι δημοτικός. Για να καλύψει δε, τα έξοδα κατασκευής που προέκυψαν από την αλλαγή των σχεδίων, στην ίδια συνεδρίαση η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, ενέκρινε την αναθεώρηση του τεχνικού προγράμματος και για πρώτη φορά εμφάνισε κωδικό για τη διαμόρφωση της πλατείας Ευτέρπης με το ποσό των 400.000 € από ίδιους πόρους του δήμου. 

Στις 23.07.2018 εκδόθηκε από την πολεοδομία, η αναγκαία άδεια οικοδομικών εργασιών και στις 28.08.2018 η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, στα πλαίσια της Β’ αναθεώρησης του τεχνικού προγράμματος, ενέκρινε την αύξηση του προϋπολογισμού της διαμόρφωση της πλατείας, προσθέτοντας άλλες 250.000 € με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στις 650.000 €. Η εταιρεία ΣΤΑθερές ΣΥγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ) Α.Ε., ως ιδιοκτήτρια μέρους της πλατείας Ευτέρπης έχει υπογράψει σύμβαση παραχώρησης του χώρου αυτού στο δήμο Αμαρουσίου. Μετά από παρέμβασή μας, έστειλε επιστολή στο δήμο Αμαρουσίου (η οποία δεν έχει απαντηθεί ακόμα) ζητώντας εξηγήσεις για την μεθοδευμένη αύξηση των τετραγωνικών και την αλλαγή θέσης του αναψυκτήριου με την επισήμανση του παρακάτω αποσπάσματος της σύμβασης: «βάσει της από 30.10.2014 μεταξύ μας σύμβαση ορίζεται ότι η λειτουργία του εν λόγω αναψυκτηρίου δε θα πρέπει να εμποδίζει την ομαλή πρόσβαση του επιβατικού κοινού από και προς τον εν λειτουργία σταθμό του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου».

Ύστερα από τις παραπάνω εξελίξεις, στις 18.09.2018 η οικονομική επιτροπή του δήμου, αποφάσισε με πλειοψηφία, τη διενέργεια “διαγωνισμού” με απευθείας διαπραγμάτευση, για την κατασκευή της πλατείας Ευτέρπης. Δε θα μας εκπλήξει αν ο ανάδοχος είναι η ίδια εταιρία που κατασκευάζει τον υπόγειο χώρο στάθμευσης. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 8.10.2018, το ποσό του προϋπολογισμού του έργου ανέρχεται στα 487.312,88 € και ο χρόνος περαίωσης του έργου ορίζεται σε τρεις (3) μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης, δηλαδή το Γενάρη του 2019 (!).

Σημειωτέoν, στο παραπάνω ποσό του προϋπολογισμού δεν περιλαμβάνεται το κόστος καμίας κατασκευής κτίσματος εξυπηρέτησης σταθμού (π.χ. αναψυκτήριο), ούτε φυσικά η διαμόρφωση των δύο πεζόδρομων. Εύλογα λοιπόν τα ερωτήματα των πολιτών, αν σκεφτεί κανείς ότι το κόστος της διαμόρφωση της πλατείας ήταν εξασφαλισμένο από τον εργολάβο σύμφωνα με τη σύμβαση κατασκευής του υπόγειου χώρου στάθμευσης».