Ανακάλυψαν χειρόγραφο αρχαίου Έλληνα γιατρού

Ένα ιατροφαρμακευτικό κείμενο «για τα μείγματα και τις δυνάμεις των απλών φαρμάκων» του Έλληνα γιατρού της αρχαιότητας Γαληνού, αποκάλυψαν ερευνητές στις ΗΠΑ σε ένα χειρόγραφο κρυμμένο κάτω από ένα επιφανειακό κείμενο με ψαλμούς.

Ο Γαληνός από την Πέργαμο, ο πιο διάσημος γιατρός της ελληνορωμαϊκής αρχαιότητας μετά τον Ιπποκράτη,  υπήρξε πολυγραφότατος και άσκησε τρομερή επίδραση για πολλούς αιώνες μετά το θάνατό του στη δυτική -και όχι μόνο- ιατρική.

Το κείμενο μεταφράσθηκε τον 6ο αιώνα μ.Χ. στα συριακά, μια γλώσσα που αποτέλεσε τη γέφυρα ανάμεσα στα ελληνικά και στα αραβικά, βοηθώντας σημαντικά στη διάδοση των γνώσεων του Γαληνού στον ισλαμικό κόσμο.

Η συριακή μετάφραση είναι η πιο πλήρης εκδοχή του έργου που έχει φθάσει ως τις μέρες μας, αλλά είχε καλυφθεί τον 11ο αιώνα από χριστιανικούς ψαλμούς, μια συνήθης πρακτική κατά τον Μεσαίωνα.

Η περγαμηνή είχε αρχικά εμφανισθεί στη Γερμανία στις αρχές του 20ού αιώνα και, μετά από μελέτη, οι ειδικοί κατέληξαν ότι προερχόταν από τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά.

Στην πορεία διάφορα φύλλα του συριακού χειρογράφου διαχωρίσθηκαν και κατέληξαν σε βιβλιοθήκες στην Ευρώπη, στην Αφρική και στις ΗΠΑ (πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Παρισιού, Βατικανού, Μονής Σινά κ.α.).