Αυξημένες ξηρασίες και καύσωνες στην Αττική

Tη μεγαλύτερη αύξηση τόσο σε καύσωνες, όσο και σε ξηρασίες θα γνωρίσει η ελληνική πρωτεύουσα εκτιμούν ερευνητές της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ. Χρησιμοποίησαν όλα τα διαθέσιμα κλιματικά μοντέλα για να προβλέψουν πώς θα εξελιχθούν οι ξηρασίες, οι καύσωνες και οι πλημμύρες σε 571 ευρωπαϊκές πόλεις έως το 2050 ή το 2100.

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι οι πέντε πόλεις με τις μεγαλύτερες προβλεπόμενες αυξήσεις ξηρασίας είναι κατά σειρά η Αθήνα, η Λισαβόνα, η Μαδρίτη, η Λευκωσία και η Σόφια. Σε ότι αφορά τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε καύσωνες τα πρωτεία ανήκουν και πάλι στην Αθήνα και ακολουθούν η Λευκωσία, η Πράγα, η Ρώμη και η Σόφια.

Επιπλέον, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η Αθήνα, ο Πειραιάς, η Πάτρα, το Ηράκλειο και η Καλαμάτα βρίσκονται στο υψηλότερο 5% των πόλεων που κινδυνεύουν τόσο με χειρότερες ξηρασίες όσο και με χειρότερους καύσωνες. Τα σκήπτρα, πάντως, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε πλημμύρες κρατούν κατά σειρά το Δουβλίνο, το Ελσίνκι, η Ρίγα, το Βίλνιους και το Ζάγκρεμπ.